La Granja d’Escarp

Ruta de la floració a l’Aiguabarreig.

La Floració a Escarp!

On som?

El municipi, de 977 habitants, es troba al sud-oest del Segrià i limita amb la comarca aragonesa del Baix Cinca. Des del punt de vista geogràfic, el terme municipal s’encaixa a l’epicentre de l’aiguabarreig que formen els rius Segre i Cinca, just abans de trobar-se també amb el riu Ebre, ja al terme veí de Mequinensa. La Granja d’Escarp és el municipi amb més superfície dins l’Espai Natural Protegit de l’Aiguabarreig Segre-Cinca, inclòs dins la proposta catalana de Xarxa Natura 2000 i al Pla d’Espais d’Interès Natural.

 

Què es pot veure?

Enfilant cap a la costa Genebral direcció Secà de La Granja d’Escarp ens trobem les vistes panoràmiques del “Balcó del Segre”. Des d’allà es pot gaudir part del Baix Segre, l’Aiguabarreig i el meandre del Segre que envolta els camps de fruiters regats per la séquia del molí. El contrast entre la verdor del bosc de ribera i els marrons de les serres àrides dels Monegres fan un preciós teló de fons per al “patchwork” de colors que confeccionen els camps de fruiters.

 

Continuant per la pista a Maials i al “Mas de Pedra” es pot observar la floració d’aprop on la diversitat cromàtica de les diferents varietats confeccionen un mosaic multicolor únic. Els camps de fruiters inunden la Vall de Caveros i acompanyen al riu en el seu descens, ubicats a les hortes reagdes per la séquia, des del pantà de Vilaseca-Solanes fins a l’altre meandre del riu Segre deixant enrera el Secà i arribant a la unió fluvial Segre-Cinca, l’Aiguabarreig.

 

Un munt d’escenaris tots ells banyats pels colors intensos  de les flors dels arbres fruiters.

 

Què es pot  aprendre?

On som geogràficament i el perquè de la geomorfologia que tenim.

La diferència entre l’horta i el secà regat amb sistema de degoteig.

El cicle de l’arbre fruiter i les seves curiositats botàniques.

Les tècniques i passos per a produir la fruita.

El cost de la producció i el mercat avui en dia.

Particularitats del bosc de ribera i de l’Aiguabarreig.

 

Elements singulars del nostre patrimoni

Església de Sant Jaume

Ermita i cova de Sant Jaume

Espai Natural Protegit de l’Aiguabarreig Segre-Cinca

 

Parades imprescindibles

Balcó del Segre

Mas de Pedra

La Ferradura

Vila-seca Solanes

Bombes d’aigua del Secà

Aiguabarreig

NOTA IMPORTANT: Tota la informació compartida de les rutes està sotmesa a les circumstàncies i restriccions ocasionades per la COVID-19.

AJUNTAMENT
DE LA GRANJA D’ESCARP

Plaça Major, 3

25185 La Granja d’Escarp

Lleida

Tel. 973 782 198

Si tens qualsevol consulta contacta amb nosaltres.