La Granja d’Escarp

Ruta de la floració a l’Aiguabarreig.

Escapa’t a Escarp!

On som?

El municipi, de 977 habitants, es troba al sud-oest del Segrià i limita amb la comarca aragonesa del Baix Cinca. Des del punt de vista geogràfic, el terme municipal s’encaixa a l’epicentre de l’aiguabarreig que formen els rius Segre i Cinca, just abans de trobar-se també amb el riu Ebre, ja al terme veí de Mequinensa. La Granja d’Escarp és el municipi amb més superfície dins l’Espai Natural Protegit de l’Aiguabarreig Segre-Cinca, inclòs dins la proposta catalana de Xarxa Natura 2000 i al Pla d’Espais d’Interès Natural.

 

Què hi veurem?

Sortirem de la Plaça Santa Bàrbara (nom donat en honor al passat miner del municipi) i amb el minibús ens enfilarem cap a la costa Genebral direcció al Secà de La Granja d’Escarp.

Realitzarem una primera parada per a gaudir de les vistes panoràmiques del “Balcó del Segre”. Des d’allí veurem part del Baix Segre, l’Aiguabarreig i el meandre del Segre que envolta els camps de fruiters regats per la séquia del molí. El contrast entre la verdor del bosc de ribera i els marrons de les serres àrides dels Monegres fan un preciós teló de fons per al “patchwork” de colors que confeccionen els camps de fruiters.

Continuarem per la pista a Maials i al “Mas de Pedra” realitzarem la primera parada tècnica, on podrem observar la floració d’aprop i les explicacions acurades de la nostra biòloga i guia local. Disposarem d’algun aparell i eines que s’utilitzen en les tasques diàries del camp. També comptem amb la presència d’un pagès local que ens podrà fer una demostració in situ.

Seguim el recorregut per la pista a Maials, i deixant la pista ens endinsarem més cap a les partides del secà. A ambdues bandes trobarem disposats en terrasses els bancals de fruiters, la varietat cromàtica de les diferents varietats confeccionen un mosaic multicolor únic. A la Ferradura farem una parada per a una fotografia panoràmica de la vall de Caveros.

A prop del pantà de Vilaseca-Solanes, realitzarem la següent parada tècnica i la segona aproximació a les flors. Seguirem, gaudint de les explicacions de la biòloga guia-local i les curiositats botàniques dels fruiters.

Ja començarem el descens cap a l’altre meandre del riu Segre i anirem deixant enrere el Secà. Baixant per la Costa Bat-Man ja veurem el bosc de ribera i les hortes regades per la séquia abans que entri a l’antic molí de farina. Un cop a baix, realitzarem una parada per a veure el funcionament de l’estació de bombeig d’aigua als pantans del secà.

Finalment, i com a extensió opcional de la ruta, ens aproparem al camí Natural del riu i caminarem fins a veure la unió fluvial Segre –Cinca, l’Aiguabarreig. També podrem veure el Convent d’Escarp, el pont vell sobre el Segre i la seva relació amb la guerra civil.

Un cop acabada la ruta tornarem a la Plaça Santa Bàrbara i aconsellarem als visitants com poden completar la seva visita a La Granja d’Escarp.

 

Què hi aprendrem?

On som geogràficament i el perquè de la geomorfologia que tenim.

La diferència entre l’horta i el secà regat amb sistema de degoteig.

El cicle de l’arbre fruiter i les seves curiositats botàniques.

Les tècniques i passos per a produir la fruita.

El cost de la producció i el mercat avui en dia.

Particularitats del bosc de ribera i de l’Aiguabarreig.

 

Elements singulars del nostre patrimoni

Església de Sant Jaume

Ermita i cova de Sant Jaume

Espai Natural Protegit de l’Aiguabarreig Segre-Cinca

 

Parades

Balcó del Segre

Mas de Pedra

La Ferradura

Vila-seca Solanes

Bombes d’aigua del Secà

Aiguabarreig (opcional)

 

Punt de trobada al municipi

Plaça Santa Barbàra

 

Característiques

Itinerari en minibús  i passeig opcional a Aiguabarreig

Durada de 2 hores

Distància: 13 km.

 

CANCEL·LADES TOTES LES DATES DE RUTA

Dates ruta

28 – 29 de febrer – 1 de març

6 – 7 – 8 de març

13 – 14  de març

 

Preus

· de 0 a 3 anys – Gratuït

· de 4 a 12 anys – 6€

· de 13 – 65 anys – 12€

· a partir de 65 anys – 6 €

AJUNTAMENT
DE LA GRANJA D’ESCARP

Plaça Major, 3

25185 La Granja d’Escarp

Lleida

Tel. 973 782 198

Si tens qualsevol consulta contacta amb nosaltres, t’ajudarem amb tot alló necessari perquè puguis gaudir de la nostra ruta.