Montoliu de Lleida

Un pom de Blancor.

Estima la terra. Estima la floració. Estima Montoliu.

On som?

Som a Montoliu de Lleida, un petit poble agrícola centrat en el cultiu de perers on l’agricultura, especialment la producció de fruita dolça, ha estat el principal motor econòmic des de mitjans del segle xx.

 

Què es pot veure?

Caminat per la vora de canals i séquies, veritables camins de l’aigua, que han estat el motor de desenvolupament d’aquest territori trobem els camps de perers en flor amb la seva característica flor blanca. Entre els camps et pots trobar infraestructures industrials de finals del segle XIX i començaments del XX, com ara les fumeres dels molins d’oli, que se situen a tocar de la séquia de Torres, séquia medieval que marca el límit dels regadius tradicionals.

 

Cal destacar la particular organització dels camps de cultiu en aquest àmbit, amb parcel·les petites, de minifundisme, que davallen en terrasses escalonades cap al Segre.

 

El color blanc dels camps ens porta a passar pel final del canal d’Urgell, fins als Patamolls de Montoliu, on hi ha un búnquer del temps de la Guerra Civil ubicat dins el curs del riu Segre, molt a prop d’un racó de postal, la presa de Sudanell, un indret on seure, respirar i gaudir de la remor del riu.

 

 

Què es pot aprendre?

Les particularitats de la florida del perer —en poms compactes de diverses flors blanques—, del cultiu i el seu procés històric, dels sistemes de reg, de les característiques i els avantatges dels antics regadius i els nous, i de l’impacte al llarg de la història que ha tingut l’entrada en servei dels diferents canals.

 

Elements singulars del nostre patrimoni

Edificis industrials amb les fumeres

Els canals i la presa

Els búnquers de la Guerra Civil.

 

Parades imprescindibles

Camí de la Séquia de Torres

Camps

Fumera del molí d’oli

Els Patamolls

Presa de Sudanell

Cooperativa de Montoliu

NOTA IMPORTANT: Tota la informació compartida de les rutes està sotmesa a les circumstàncies i restriccions ocasionades per la COVID-19.

AJUNTAMENT
DE MONTOLIU DE LLEIDA

Carrer Orient, 3

Montoliu de Lleida – 25172

Lleida

Tel. 973 720 280

Si tens qualsevol consulta contacta amb nosaltres.