Montoliu de Lleida

Un pom de Blancor.

Estima la terra. Estima la floració. Estima Montoliu.

On som?

Som a Montoliu de Lleida, un petit poble agrícola centrat en el cultiu de perers on l’agricultura, especialment la producció de fruita dolça, ha estat el principal motor econòmic des de mitjans del segle xx.

 

Què hi veurem?

Entre camps de perers en flor, caminarem per la vora de canals i séquies, veritables camins de l’aigua, que han estat el motor de desenvolupament d’aquest territori. En el transcurs de la ruta, trobarem infraestructures industrials de finals del segle xix i començaments del xx, com ara les fumeres dels molins d’oli, que se situen a tocar de la séquia de Torres, séquia medieval que marca el límit dels regadius tradicionals.

 

També observarem la particular organització dels camps de cultiu en aquest àmbit, amb parcel·les petites, de minifundisme, que davallen en terrasses escalonades cap al Segre.

 

Després de passar pel final del canal d’Urgell, la ruta acabarà als Patamolls de Montoliu, amb la visita a un búnquer del temps de la Guerra Civil ubicat dins el curs del riu Segre. I, si encara es disposa de temps i força, ens espera la presa de Sudanell, un indret de postal.

 

Què hi aprendrem?

Aprendrem les particularitats de la florida del perer —en poms compactes de diverses flors blanques—, del cultiu i el seu procés històric, dels sistemes de reg, de les característiques i els avantatges dels antics regadius i els nous, i de l’impacte al llarg de la història que ha tingut l’entrada en servei dels diferents canals.

 

Elements singulars del nostre patrimoni

Edificis industrials amb les fumeres

Els canals i la presa

Els búnquers de la Guerra Civil.

 

Parades

Camí de la Séquia de Torres

Camps

Fumera del molí d’oli

Els Patamolls

Presa de Sudanell

Cooperativa de Montoliu

 

Punt de trobada al municipi

Aparcament Cooperativa de Montoliu. Un minibús de 25 places ens portarà fins al Punt d’inici i ens recollirà al Punt final.

 

Característiques

Itinerari a peu i en minibús

Durada de 2 hores i 30 minuts (visita a la cooperativa inclosa)

Distància: 4 km.

 

CANCEL·LADES TOTES LES DATES DE RUTA

Dates ruta

21 – 22  de març

28 – 29 de març

4 – 5  d’abril

 

Preus

· de 0 a 3 anys – Gratuït

· de 4 a 12 anys – 6€

· de 13 – 65 anys – 12€

· a partir de 65 anys – 6 €

 

OPCIÓ DINAR A MONTOLIU

Preus de menú degustació de producte local

· menú adult 18€

· menú infantil 12€

AJUNTAMENT
DE MONTOLIU DE LLEIDA

Carrer Orient, 3

Montoliu de Lleida – 25172

Lleida

Tel. 973 720 280

Si tens qualsevol consulta contacta amb nosaltres, t’ajudarem amb tot alló necessari perquè puguis gaudir de la nostra ruta.