Lleida

Floració per l’horta de Lleida.

Lleida és floració, colors, textures i matisos.

Lleida és floració, colors, textures, matisos… La ciutat i les centenes d’hectàrees del seu singular entorn natural esdevenen una descoberta sorprenent, també per la seva dimensió. L’Horta de Lleida és un espai cosit a la mateixa ciutat, que marca la identitat de generacions de lleidatans i lleidatanes forjats a partir dels marges del riu, la multiplicitat d’arbres fruiters, les plantes aromàtiques i espais naturals agraris. La floració esdevé una eclosió natural que viscuda a peu, amb bicicleta, en solitari, en companyia o en família, brinda un espectacle irrepetible i efímer que roman a la memòria i es multiplica març rere març.

 

La ruta, que inicia el recorregut seguint els marges del riu Segre, proposa punts d’aturada com són la passarel·la del Tòfol, el pont del Boc, l’antiga sèquia de Torres, el pas de la palanca de Montoliu o els aiguamolls de Rufea, entre altres.

 

On som?

La ciutat de Lleida, capital del Segrià, s’obre als visitants amb tota l’esplendorositat de l’Horta de Lleida. Centenes d’hectàrees que encerclen la ciutat i que, en temps de floració, esdevenen una autèntica experiència interactiva entre les persones i l’entorn, entre les percepcions i els colors, entre el vent de ponent i les aromes. Lleida és el punt d’unió i connexió de tots aquests elements que defineixen l’exuberància de la floració lligada a la ciutat més gran de les comarques de Ponent.

 

Què es pot veure?

Esperar el mes de març per descobrir la floració a  Lleida suposa gaudir del privilegi d’un espectacle únic, fugisser i immersiu que es concreta en generoses rutes d’arbres fruiters que es despleguen al llarg dels centenars d’hectàrees de l’Horta de Lleida. Des dels mars de  flors rosades i vermelloses de la fruita de pinyol fins als autèntics llençols naturals de flor blanca que regalen les pomeres i les pereres. Colors i olors que es conjuguen amb l’entorn, que s’alternen en el temps i que fan les delícies de qui ho visita.

 

Què es pot aprendre?

La principal ensenyança de la floració a l’Horta de la ciutat de Lleida és la capacitat de generar imatges i sensacions d’impacte a partir d’un fenomen natural colossal. Es tracta de la resultant de la relació entre persones i natura que, al seu torn, combina a la perfecció amb una ciutat marcada pel seu vast patrimoni i una marca gastronòmica segellada des de la qualitat del producte autòcton de proximitat. L’experiència de la floració a l’Horta de Lleida es pot sumar a les rutes turístiques per la petja dels segles a la ciutat i amb una parada enogastronòmica que rubricarà l’experiència com un tot.

 

Elements singulars del nostre patrimoni

  • La Seu Vella i el Castell del Rei.
  • Castell Templer de Gardeny.
  • Centre Històric de la ciutat amb edificis emblemàtics (Catedral Nova, Antic Hospital de Santa Maria, La Paeria, edificis modernistes, Església de Sant Llorenç, Dipòsit de l’Aigua, Les adoberies…).
  • Museu de Lleida.

 

Parades imprescindibles

  • Canalització Riu Segre.
  • Passarel·la del Tòfol.
  • Pont del Boc de Biterna.
  • Castell d’Albatàrrec.
  • Aiguamolls de Rufea.

 

Distància: 16 Km.

Durada de la ruta: Entre 2h.30 minuts- 3h a peu.

Díes disponibles: Ruta lliure.

Horaris: Ruta lliure.

Preus

GRATUÏT

Hanami Horta-La floració de perers a l’Horta de Lleida.

Aquesta iniciativa vol aprofundir en les visites de la floració explicant l’origen de la fructicultura, visitant un camp de perers florits i fent una degustació de peres de Lleida de la mateixa finca visitada, la Torre del Fugó.

 

L’activitat començarà a l’ agromuseu de Granja Pifarré que ha reservat un espai especial per detallar els orígens de la fruita a l’Horta i Ponent. En aquest espai es podran veure estris antics (bancs de fusta, medidors de recol·lecció, antics cistells de canyís per collir fruita…) així com una revista antiga del 1955 on l’Horta de Lleida és presentada com “La Meca de la fruita”. Tot seguit es visitarà el camp de perers conference de la Torre Fugó i es descobrirà quines peres formen part de la DO Pera de Lleida i altres curiositats del cultiu, la seva producció, manteniment i recol·lecció. Per acabar es farà un tast degustació de pera conference, una de les varietats de pera més dolces.

 

Durada de la ruta: 1h.30 minuts.

Tamany del grup: 30 persones per dia.

Díes disponibles:Dissabte 01 abril – Diumenge 02 abril.

Horaris: 11.00h-12.30h.

Preus

4€ ( IVA inclòs)

Raimat Natura

Visita a la finca de RAIMAT on podrem veure un mar de vinyes i fauna autòctona de la zona. A més a més, aprendrem les diferents varietats de raïm que treballa la bodega.

 

Durada de la ruta: 1h.30 minuts.

Díes disponibles: Dissabtes  i Diumenges a partir d’abril.

Tamany del grup per ruta: 20 persones.

Horaris: 9.00h. – 16.00h.

Preus

18€ per persona (IVA inclòs)

Tast de vins al celler RAIMAT

Tast de vins al celler RAIMAT on podrem conèixer les diferents varietats de raïm que treballa la bodega.

 

Durada de la ruta: 1h.30 minuts.

Díes disponibles: Dissabtes  i Diumenges a partir d’abril.

Tamany del grup per ruta: 20 persones.

Horaris: 11.00h.

Preus

22€ per persona (IVA inclòs)

Celler de SANUI

La Vinya a l’HORTA de Lleida

Visita a la Finca i instal·lacions del Celler de SANUI recorrent les seves vinyes per conèixer les diferents varietats de ceps que s’hi conreen, la Bodega i el procés de producció del vi acabant amb una degustació dels seus productes maridats amb productes de la Terra.

 

El Celler de SANUI es la única bodega de a Denominació d’Origen Costers del Segre, localitzada al terme municipal de Lleida.

Situada en un alt i pla al nord-oest de la ciutat, dins de la partida Torres de Sanui en direcció a la Cerdera i a una altitud de 240 m., està al davant del turó de “Les Torres” que es un paratge de gran bellesa natural i amb una bona riquesa del seu ecosistema.

La seva geolocalització es:  41º 38’ 13” N  i  0º 31’ 50” E

 

Què hi veurem?

La propietat, que es de una sola peça, te una superfície de prop de 40 Has., on hi trobarem la vinya que voreja la Bodega, tota ella cultivada en espatllera i de 8 varietats diferents de raïm blanc i negre i que es el conreu mes important d’aquesta explotació vitivinícola.

 

També hi podrem veure, a més a més, oliveres, arbres fruiters i terrenys, ara erms, dedicats a altres cultius bàsics com farratges i cereals.

 

Què hi aprendrem?

Hi podrem veure el cicle vegetatiu del ceps i, depenent de l’època de l’any, arribar a distingir, per els pàmpols de la vinya i el color dels sarments, les diferents varietats que hi cultivem.

I en la visita a la Bodega podrem aprendre com es fa el vi i com degustar-lo, en un mini-curset de Tast de Vins, dirigit per el nostre Enòleg i d’aquesta manera conèixer una mica mes els vins del nostre Celler, les característiques que te la Denominació d’Origen Costers del Segre i tot el que envolta aquesta nova cultura de l’enogastronomia tan de moda avui en dia.

 

Elements singulars del patrimoni

Des de la seva ubicació privilegiada, el Celler de SANUI us donarà una vista espectacular de l’Horta de Lleida, amb els seus diferents cultius i colors, una visió de la ciutat de Lleida immillorable i l’observació de la Seu Vella des de el mateix nivell en la que es troba, ja que aquesta, se situa a la mateixa altitud que la Bodega.

 

Parades

  • Recorregut per les vinyes
  • Visita al Celler
  • Degustació de 3 vins maridats en productes de la Terra.

 

Distància: 10Km de Lleida ciutat.

Durada de la ruta: 1h.30 minuts. (aproximadament)

Díes disponibles: De dilluns a diumenges pels matins

Tamany del grup per ruta: 20 persones.

Horaris: de 10.00h. a 13.00h.

Preus

20€ per persona (IVA inclòs)

Pots fer la teva reserva als telèfons

 

973 428 163 – 633 472 875

AJUNTAMENT
DE LLEIDA
TURISME DE LLEIDA

C/ Major, 31

Lleida – 25007

Lleida

Tel. 973 700 319

Si tens qualsevol consulta contacta amb nosaltres.